Προσθήκη στα αγαπημένα   Προωθήστε την σελίδα σε ένα φίλο         ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ    ENGLISH
 
Αρχική Σελίδα
Εταιρία
Προϊόντα
Ποιότητα
Κατηγορίες και Ποιότητες
Ελιά & Πολιτισμός
Ελαιόλαδο & Υγεία
Πιστοποιήσεις
Ιδιωτική Ετικέτα
Σύνδεσμοι
 
 
Α. ΣΑΡΑΝΤΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ
ΔΙΔΥΜΑ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
213 00 ΚΡΑΝΙΔΙ
Τηλ. 27540 71207 Fax. 27540 71212
 
 
 
Ελιά & Πολιτισμός
 
Η ελιά στην Ελλάδα
Η Ελλάδα κατέχει την Τρίτη θέση στην Παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου (μετά την Ισπανία και την Ιταλία), με περισσότερα από 140 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τα οποία παράγουν περίπου 450.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως, από τους οποίους το 75 - 80% είναι εξαιρετικό παρθένο
Αυτό το ποσοστό κάνει την Ελλάδα, την πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Δεύτερη είναι η Ιταλία, με το 40 - 45% της ετήσιας παραγωγής της σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τρίτη η Ισπανία, με το 25 - 30%
Οι ελιές καλλιεργούνται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο να έχει περίπου το 65% της ετήσιας παραγωγής καθώς και στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και τα Ιόνια νησιά
Ο νομός Αργολίδος στην Πελοπόννησο, είναι από τις λίγες περιοχές που η συγκομιδή των καρπών της ελιάς, γίνεται ακόμα με τα χέρια και όχι με την βοήθεια μηχανημάτων
Ελιά και πολιτισμός
Η ελιά καλλιεργείται στην Ελλάδα για περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στους Σημίτες, στους Αρμένιους και στους Αιγυπτίους αλλά οι Έλληνες, ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν σε τόσο μεγάλη έκταση με αυτή
Ανάμεσα στον 7ο και στον 3ο αιώνα π.Χ. αρχαίοι φιλόσοφοι, ιατροί, ιστορικοί διερευνούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, ενώ ο Αριστοτέλης θεωρούσε την ελαιοκαλλιέργεια ως επιστήμη
Το ελαιόδεντρο προστατευόταν από τα νομοθετικά διατάγματα της εποχής
Η πρώτη τέτοια νομοθεσία ανήκει στο Σόλωνα (639-559 π.Χ.) και απαγόρευε ρητά την κοπή περισσότερων από δύο ελαιοδέντρων ετησίως σε κάθε ελαιώνα
Παράλληλα ο "κλάδος Ελαίας" αποκτά μεγάλη αξία ως σύμβολο ειρήνης και ως επινίκια ανταμοιβή των Ολυμπιονικών
Η ελιά και το λάδι της κατέχουν σημαντική θέση και στην ορθόδοξη λατρεία
Σύμβολα της Αγάπης και της Ειρήνης, χρησιμοποιούνται στις τελετές όπως το Βάπτισμα, το άναμμα του καντηλιού στο εικονοστάσι του ελληνικού σπιτιού κλπ
Το ελαιόδεντρο, είναι ένα ευλογημένο δέντρο που ευδοκιμεί στον πετρώδη και άγονο χώρο της Μεσογείου. Παράγει καρπό κάτω από αντίξοες συνθήκες ανομβρίας, δυνατών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η μακροζωία και η παραγωγικότητά του, έγραψε την ιστορία των μεσογειακών λαών
Η ελιά φώτισε, έθρεψε, θεράπευσε, στεφάνωσε, καλλώπισε και ταυτίστηκε με υψηλά ιδανικά, ενώ ενέπνευσε τον ακμαιότατο για πολλά χρόνια πολιτισμό της ανατολικής Μεσογείου
Σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, ειρήνης, υγείας, δύναμης και ομορφιάς λατρεύτηκε για χιλιάδες χρόνια
Αποτελεί ζωντανό μέρος μιας βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς με θρύλους, παραδόσεις και θρησκευτικές τελετουργίες άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανθοφορία, με τη συγκομιδή και την παραγωγή του ελαιολάδου
Η ελιά μας κληροδότησε ένα εξαιρετικά σύνθετο κληροδότημα αξιών, ευημερίας και πολιτισμού, που μόλις πρόσφατα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και να υπερασπιστούμε
Η επίσημη ονομασία της αειθαλούς υπεραιωνόβιας ελιάς είναι Olea Europea Sativa
Το εξημερωμένο ελαιόδεντρο έχει καταγωγή από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Προσαρμόζεται σε μακράς διάρκειας ξηρά και θερμά καλοκαίρια ενώ δείχνει ιδιαίτερη αντοχή και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν πολλές φορές τους 0°C
Τα ελαιόδεντρα στην ενήλικη ζωή τους είναι δέντρα μεσαίου μεγέθους. Σε κάποιες περιπτώσεις τα δέντρα μπορούν να φτάσουν και τα 10 μέτρα
Στον Μεσογειακό χώρο τα ελαιόδεντρα ανθοφορούν στα τέλη της Άνοιξης (από Απρίλιο-Μάιο) ενώ η συγκομιδή ξεκινά από αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει τον Φεβρουάριο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι το θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και ξεχωρίζει για την γεύση και την ποιότητα του
 
powered by Ellasan © 2008 Ellasan Web design and development